WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen)

Vanaf 1 juli zijn alle besturen verplicht om aan de WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen) te voldoen. De overheid wil voorkomen dat fraude, misbruik van posities e.d. stichtingen en verenigingen schaden. Na 1 juli 2021 is er sprake van hoofdelijke persoonlijke aansprakelijkheid als er wat misgaat.  

Stappenplan

Hoe kun je nu als bestuur aan deze nieuwe wet voldoen en je bestuur en toezicht op orde brengen? Om niet te verzanden in ingewikkelde juridische taal en kostbare tijd is er door de IVBB (instituut voor Verenigingen, Branches en Beroepen) een helder stappenplan ontwikkeld. Hiermee loop je in ongeveer 4 uur langs alle eisen die de WBTR stelt waarmee je laat zien dat bestuur en toezicht goed zijn geregeld. Er zijn wel kosten aan verbonden, maar met de kortingscode van het NOV (Platform Vrijwillige Inzet, NOV50) betaal je 120 euro (ipv 240 euro). Bovendien kun je voor dit bedrag kosteloos gebruik maken van de juridische helpdesk.

Webinars

De komende tijd staan er diverse webinars op het programma die meer duidelijkheid geven over deze wet. kijk hiervoor naar ons workshop overzicht. Ook heeft NOV een heldere checklist opgesteld. Lees verder op de website van WBTR.