VOG (verklaring omtrent gedrag)

Wat is een VOG?

Het is belangrijk dat vrijwilligers die met kwetsbare mensen werken een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitoefenen van een bepaalde functie. Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

Regeling gratis VOG

Dankzij de Regeling Gratis VOG is het aanvragen van VOG’s voor vrijwilligers kosteloos. De organisatie hoeft alleen e-Herkenning aan te schaffen en de vrijwilliger moet DigiD gebruiken bij de aanvraag.

Lees hoe het aanvragen van de gratis VOG werkt (voor organisaties).

Organisaties kunnen ook nog steeds via de gemeente een VOG aanvragen. Daarvoor kan je gebruik maken van het daarvoor bestemde formulier van Justis. Lees meer. De organisatie print het formulier of vult het digitaal in. De vrijwilliger vult het aan en stuurt het op naar de gemeente of levert het daar af.

Digitaal een VOG aanvragen

Voor het digitaal aanvragen van de VOG heeft de organisatie E-herkenning nodig en de vrijwilliger DigiD, IDEAL en een geldig e-mailadres.

De organisatie/werkgever zet de eerste stap: hij/zij zet de VOG aanvraag online voor de vrijwilliger klaar. De vrijwilliger krijgt vervolgens een e-mail van screeningsautoriteit Justis met daarin een aanvraagcode. Met deze code kan de vrijwilliger online inloggen, de aanvraaggegevens controleren en de aanvraag betalen. De kosten voor een digitale VOG aanvraag via Justis bedragen €33,85.

Schriftelijk een VOG aanvragen

Wil je de VOG liever schriftelijk aanvragen? Organisaties kunnen het formulier vinden op de website van Justis. Het aanvraagformulier wordt op papier eerst ingevuld door de organisatie. Soms moet de vrijwilliger zelf nog wat gegevens aanvullen. Het formulier moet door de vrijwilliger worden afgegeven bij de afdeling burgerzaken van zijn gemeente. De kosten bedragen € 41,35 en dienen direct betaald te worden. De gemeente stuurt de aanvraag door naar Justis.

Voorkom extra kosten

Op internet zijn commerciële partijen actief die voor jou een VOG-aanvraag kunnen klaarzetten. Deze bedrijven zijn géén onderdeel of partner van Justis. Laat je jouw VOG-aanvraag klaarzetten door zo’n bedrijf? Dan betaalt je eerst (verwerkings-)kosten aan dat bedrijf die tot tientallen euro´s kunnen oplopen. Vervolgens betaalt u € 33,85 aan Justis voor de behandeling van de VOG-aanvraag.

VOG-aanvragen die via commerciële partijen worden ingediend komen ook bij Justis terecht. Zij worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle andere VOG-aanvragen. Screeningsautoriteit Justis is als enige bevoegd om VOG-aanvragen te beoordelen en VOG’s af te geven.

Contactpunten

Om de aanmelding van vrijwilligersorganisaties in goede banen te leiden, zijn er contactpunten. Bij deze contactpunten kun je terecht met vragen over de procedure, de voorwaarden en natuurlijk over preventief beleid. Zij helpen je graag op pad naar een veilige omgeving binnen jouw organisatie. De contactpunten zijn: