De vrijwilligersvergoeding gaat omhoog in 2024!

De maximale hoogte van de belastingvrije vrijwilligersvergoeding gaat in 2024 omhoog van €1.900,- naar € 2.100,- per jaar. Daarmee stijgt ook het maandbedrag van € 190,- naar € 210,- per maand.

Organisaties en vooral vrijwilligers ondervinden regelmatig problemen. Het is niet helemaal duidelijk wat er nu wel of niet onder valt, de maximale vergoedingen per maand kloppen niet bij het totaal per jaar, de uurvergoedingen zijn verwarrend en niet iedereen snapt dat de belastingvrije vergoeding per persoon is en niet per organisatie. Vooral mensen met een uitkering kunnen hiervan de dupe zijn.

Een vrijwilligersorganisatie maakt zelf de keuze of er een vrijwilligersvergoeding wordt uitbetaald. Het beste is om gemaakte keuzes vast te leggen in een vrijwilligersbeleid of overeenkomst.

Ontvang jij een vergoeding? Of, keert jouw organisatie bedragen uit? Let dan op! Houd de normbedragen (per maand en per jaar) in de gaten. Overschrijd deze normen ook niet als je onkosten en een vergoeding ontvangt of betaalt. Let er ten slotte op dat vrijwilligers niet mogen ‘stapelen’. De normbedragen gelden per vrijwilliger. Dus, je mag bij meerdere organisaties een vergoeding ontvangen als vrijwilliger, maar bij elkaar opgeteld niet hoger dan de normbedragen.

Klik hier voor meer informatie, zoals: onderzoekscijfers, voorgestelde aanpassingen en hoe het nu werkt. Bron: NOV