De kracht van vrijwilligerswerk in je loopbaan

“De arbeidsmarkt richt zich steeds meer op competenties. Daar kan vrijwilligerswerk bij helpen”

Tekst: Sabine Ridderhof

Vrijwilligerswerk goed voor je loopbaan? Volgens Noloc-gecertificeerd loopbaancoach Rose-Marie Lucas wel. “Je vergroot je netwerk en je doet ervaring op in een andere sector. Je krijgt er energie van, omdat je vrijwilligerswerk doet bij een organisatie waar je hart ligt. Bovendien ontwikkel je zelfreflectie, verantwoordelijkheidsgevoel en competenties. Hierdoor kun je makkelijker aansluiting vinden op de arbeidsmarkt.”

Vrijwilligerswerk heeft soms nog een beetje een suf imago. Gelukkig begint dit beeld te veranderen. Je kunt je tegenwoordig op zoveel manieren vrijwillig inzetten. Denk aan taallessen geven, een rots in de branding zijn voor eenoudergezinnen, techniek workshops geven….Er zijn uiteenlopende redenen waarom mensen vrijwilligerswerk doen. Om meer sociale contacten te krijgen en ergens bij te horen. Om het gevoel te hebben ertoe te doen. Om na jarenlange werkeloosheid weer in een dagritme te komen. Of bijvoorbeeld om je cv te versterken.

“Op de arbeidsmarkt is er een verandering gaande waarbij competenties de voorkeur hebben boven uitsluitend werk- en denkniveau”, vertelt Rose-Marie. “Denk aan bestuurlijke kwaliteiten of communicatievaardigheden. Bovendien zijn er steeds meer bedrijven die zich maatschappelijk verantwoord inzetten en die bepaalde kernwaarden willen uitstralen. Die kernwaarden willen ze terugzien in hun werknemers.” Persoonlijkheid en drijfveren zijn volgens Rose-Marie dan ook cruciaal voor werkgevers. “Het gaat bij een sollicitatie heel erg over jou als persoon. Wie ben je? Waarom doe je wat je doet? Wat vind je dan zo leuk? Werkgevers vinden het altijd interessant om te zien wat voor vrijwilligerswerk je gedaan hebt, omdat het iets zegt over je interesses en omdat je een bijdrage levert aan de maatschappij. Voor een werkgever kan vrijwilligerswerk op je cv een leuke aanleiding zijn om het daar over te hebben.”

Succesverhalen

Rose-Marie begeleidt dagelijks mensen om uiteenlopende redenen bij hun loopbaan. Ook kent zij succesverhalen van mensen die via vrijwilligerswerk in een betaalde baan gerold zijn. Zoals gastheren en gastvrouwen in het ziekenhuis die daar uiteindelijk voedingsassistent geworden zijn. Of iemand bij de tennisvereniging die als penningmeester actief was en zo aan een financiële baan gekomen is. “Werkgevers kijken vaak eerst intern. Als je daar al vrijwilligerswerk doet, kennen ze je al, ze weten wat je competenties zijn en of het klikt of niet. Dan is de stap makkelijker gezet.” Andersom kan het ook dat mensen de uitdaging missen in hun baan en er iets naast willen gaan doen waar zij energie van krijgen. Of misschien willen ze zelfs een omschakeling maken. Rose-Marie: “Stel je bent gek op dieren en de natuur. Je kunt dan vrijwilligerswerk gaan doen bij een kinderboerderij. Misschien krijg je wel cursussen of workshops aangeboden. Zo kun je ook de overstap maken.”

Nieuwsgierig geworden naar vrijwilligerswerk? Kom dan langs op de vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis in Uithoorn op dinsdagavond 10 oktober van 19.00 tot 21.00 uur!