Eenzaamheid herkennen en bespreekbaar maken (Week van de Ontmoeting 29 september tot en met 6 oktober)

Vanwege te weinig aanmeldingen moeten we onderstaande bijeenkomst helaas annuleren.

Donderdag 29 september van 10.00 tot 12.30 organiseren we dezelfde workshop, maar dan in Mijdrecht.

Je bent alsnog van harte welkom!

Ga naar naar de website van het Steunpunt Vrijwilligerswerk De Ronde Venen en schrijf je alsnog in!

In de ‘Week van de Ontmoeting’ van 29 september tot en met 6 oktober, organiseert Uithoorn voor Elkaar in de gemeente Uithoorn een week vol activiteiten voor inwoners. Speciaal voor vrijwilligers in de gemeente organiseert het Steunpunt Vrijwilligerswerk op dinsdagavond 4 oktober van 19.00 uur tot 21.30 uur de workshop: ‘Eenzaamheid herkennen en bespreekbaar maken’. Op donderdagochtend 29 september wordt dezelfde workshop georganiseerd in Mijdrecht van 10.00 uur tot 21.30 uur (www.steunpuntvrijwilligerswerk.nl).

Welke vormen van eenzaamheid zijn er? Hoe kun je eenzaamheid toch in de ogen kijken zonder het direct te willen oplossen?

Rondom eenzaamheid en sociaal isolement heerst een taboe. Mensen komen er niet graag voor uit dat ze zich eenzaam voelen of weinig contacten hebben. Maar het voelen, erkennen en uitspreken van gevoelens van eenzaamheid geeft lucht en soms ook een opening om het proces van vereenzaming te doorbreken. Uit onderzoek blijkt echter dat mensen die willen helpen, zoals vrijwilligers, zelf ook schroom en/of weerstand ervaren om eenzaamheid bespreekbaar te maken.

De workshop wordt verzorgd door Roselinde van Ravestein. Zij is een gecertificeerde trainer voor de training ‘eenzaamheid herkennen en bespreekbaar maken’ die ontwikkeld is door MOVISIE, hét kennisinsituut voor sociale vraagstukken.

Doelen en resultaat

Na deze workshop:

  • Kennen de deelnemers verschillende vormen van eenzaamheid, de signalen en het proces van vereenzamen;
  • Hebben de deelnemers gereflecteerd op hun eigen houding ten opzichte van eenzaamheid;
  • Hebben de deelnemers (meer) inzicht gekregen in hun eigen schroom en/of weerstand om eenzaamheid te bespreken;
  • Weten de deelnemers hoe zij hun schroom en weerstand kunnen overwinnen met helpende gedachten en erkenning kunnen geven aan hun eigen gevoel;
  • Hebben de deelnemers handvatten om het gevoel van eenzaamheid van de gesprekspartner in een gesprek te verkennen.

Bij minder dan 6 deelnemers wordt de bijeenkomst geannuleerd.